Utskriftsalternativ:

Glögg

Tillagningssätt
Kök
Måltider
Svårighetsgrad Nybörjare
Tid
Tillagningstid: 30 min Totaltid: 30 min
Portioner 50
Ingredienser
  • 100 g jäst (färsk)
  • 4,5 L svagdricka
  • 2 kg strösocker
  • 2 dl russin
  • 1 msk hela nejlikor
  • 1 msk hela kardemummakärnor
Instruktioner
  1. Starta glöggen

    Rör ut jästen i lite av drickan.

    I med allt i en jäshink (ingen omrörning behövs), sätt på lock och sätt i jäsröret med vatten i. Det kommer att börja bubbla nästan direkt pg.a kolsyran.

    Nu ska det få jäsa i ca 5-6 veckor på en hyfsat varm plats.

  2. Eter jäsningen

    Lyft upp hinken på en bänk där den kan stå ifred i minst 3 dygn (tag av locket och lägg dit det löst) hinken får sedan inte skakas.

    Tappa försiktigt (bottensatsen får inte röras upp) över i annan hink/damejanne med en hävert.

    Tappa upp på rena flaskor och gör fina etiketter till.

    Glöggen som håller ungefär 15 % kan förvaras i rumstemperatur i flera år men brukar ha strykande åtgång.

    Portionerna är lite på en höft, jag har aldrig räknat.:)

Nyckelord: jul,glögg,lucia,advent