Utskriftsalternativ:

5-timmarslamm

Gott och enkelt! Ursprung: Jamie Oliver/tasteline.

Bilden lånad från annat recept då bild saknades för detta recept.

Tillagningssätt ,
Måltider ,
Svårighetsgrad Nybörjare
Tid
Förberedelsetid: 20 min Tillagningstid: 5 timme Totaltid: 5 timmar 20 min
Portioner 5
Ingredienser
  • 1 lammstek (stor, med eller utan ben)
  • olivolja
  • salt och peppar
  • 6 skv bacon (Rökt fläsk går bra!)
  • 3 röda lökar
  • 3 vitlöksklyftor (Kan uteslutas)
  • 2 färska örtkryddor (nävar med timjan, rosmarin, lagerblad)
  • 4 potatisar (stora)
  • 1 rotselleri (skuren i bitar)
  • 6 morötter (skurna i bitar)
  • 3 palsternackor (skurna i bitar)
  • 75 centiliter vitt vin
  • 75 centiliter vatten
Instruktioner
  1. Värm ugnen till 170°.

  2. Bryn lammsteken på alla sidor i olivolja en stor stekpanna. Salta och peppra.

  3.  Tillsätt bacon i tärningar, hela lökar och vitlöksklyftor och stek i ytterligare 3 minuter.

  4. Flytta över allt till en ugnsfast form eller långpanna.

  5. Släng i de hackade örterna och grönsakerna. Häll på vinet och lika mycket vatten. Salta och peppra grönsaker och vätskan.

  6.  Täck över med folie. Stek i ugnen i 5 timmar.

  7. Smaksätt skyn med lite kalvfond, salt och peppar om så behövs.

  8. Servera direkt ur pannan. Skär stora bitar av köttet, sleva upp grönsaker och servera med ett gott bröd som kan suga upp såsen.

Nyckelord: lamm,vitlök