Utskriftsalternativ:

Krämig kycklingsoppa med sparris och champinjoner

Bilden lånad från annat recept då bild saknades för detta recept.
Tillagningssätt ,
Måltider , ,
Portioner 6
Ingredienser
  • 800 g kycklingfiléer
  • 300 g färska champinjoner
  • 250 g färsk grön sparris
  • 1 gul lök
  • 1 gul paprika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kruka färsk basilika
  • 3 dl vatten
  • 2 trn kycklingbuljong
  • 1 tsk färsk ingefära (riven)
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk vitpeppar
  • 5 dl grädde
  • 2 msk potatismjöl
  • olivolja (till stekning)
Instruktioner
  1. Ta bort den nedersta delen samt toppen på sparrisarna. Skär sparrisarna i centimeterlånga bitar.
    Lägg sparrisbitarna i lättsaltat vatten och låt sjuda tills de är mjuka, ca 10 minuter. Sila av.

  2. Skär kycklingen i 2 centimeter stora bitar. Bryn i olivolja. Låt rinna av på hushållspapper.

  3. Ansa champinjonerna och skiva dem tunt. Fräs i olivolja någon minut så de får lite färg. Låt rinna av på hushållspapper.

  4. Skala och strimla löken. Ansa vitlöken och tryck till den med bredsidan av en kniv. Ta bort kärnhuset på paprikan och strimla den. Fräs lök, vitlök och paprika i olivolja under omrörning så de blir mjuka utan att få färg. Lägg över i en gryta.

  5. Hacka basilikan grovt och lägg i grytan, spara några toppar till garnering.

  6. Riv ingefäran direkt ner i grytan, tillsätt vatten, salt, vitpeppar och buljongtärning.

  7. Koka upp och låt sjuda i 10-15 minuter under lock.

  8. Tag av från värmen och mixa med stavmixer direkt i grytan tills allt är sammanmixat, det ska bli en slät sky utan bitar.

  9. Tillsätt sparrisen, kycklingen, champinjonerna och grädden. Rör om och låt det hela få ett snabbt uppkok.

  10. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och tillsätt i grytan under omrörning. Blir soppan för tjock späd med lite mjölk eller grädde.

  11. Garnerna med basilikablad och sparristoppar.

  12. Servera med ett syrligt fullkornsbröd och god ost.

Nyckelord: kyckling, fågel