Smaskigt.se
Smaskigt.se

Logga in

Användarnamn eller e-post

Ditt lösenord Glömt?

Inget konto?
Bli medlem gratis

Sök efter:
Recept Ingr. Medl.

Tyck till

Hembakat eller köpebröd?

Köpebröd! Kladda med deg är inget för mig!

Det har ju hänt att jag bakat lite småfrallor förstås.

Det blir lite av båda delarna beroende på lust och tid.

Hembakat! Det finns inget som slår den doften!

[Visa resultat]

Ärtsoppa

En klassiker med lite egen twist

Portioner: 8 (byt: 1 2 3 4 5 6 8 10 12 15 20 )
Tid: 150 minuter
Kategori: Kött & korv,
Inlagt av:
Ursprung:

Ingredienser

Blötläggning
1.5 l vatten
0.5 msk salt
500 g gula ärter torkade
Kokning
2 l vatten
2 st gula lökar
2 trn köttbuljong
2 tsk kryddpepparkorn
1 krm vitpepparkorn
1 dl svensk senap
1.5 msk mejram
salt
400 g rimmad skinka/bog okokt eller kokt
Gör så här

Skölj ärterna ordentligt och rensa bort om det finns fulingar. Lägg dom sen i blöt i kallt vatten och salt ca 12 tim.

Häll av blötläggningsvattnet och skölj. Koka upp med nytt vatten och skumma.

Tillsätt grovhackad lök, buljong och peppar och lagerblad. Använd en tekula eller gör en kryddpåse av gasväv till pepparkornen så går det lätt att plocka ur dom.

Låt nu soppan koka ca två timmar under lock. Ärterna ska vara mjuka och sönderkokta. Första timmen klarar sig soppan själv, men sen får du röra lite då och då så den inte bränner fast i botten. Tillsätt senap och mejram och låt puttra lite till.

Späd soppan med mer vatten om det behövs men den ska vara ganska tjock.
En portion är ungefär 3 dl så det ska bli ca 2,4 liter soppa.

Om du använder okokt kött får det koka med en timme, tag upp det, tärna och tillbaka i soppan mot slutet.

Om du använder kokt kött tärnas det och får koka med de sista 20 minutrarna.


Smaka av med salt och servera med senap och ostsmörgås med paprikaringar eller gurkskivor.

Det här receptet är sparat av medlemmar

(Håll musen över ett ord du inte förstår för eventuell förklaring)

© & Powered by: Smaskigt.se & LunchGuiden.nu & DalaDansen.se 2008 - 2019